Als burgemeester wil ik hier (rappel) in elk geval positief op reageren. Ik ga volledig akkoord met het standpunt dat de overheid het goede voorbeeld moet geven. Wat dat betreft zijn we aan een inhaaloperatie bezig, maar moeten we nog beter doen. het aantal ambtenaren met een allochtone naam steeg van 2,7% in 2000 naar 7,3% in 2011. Nog te weinig, maar niet meer marginaal. Het is een gedeelde opdracht.
Met vriendelijke groeten,
Bart Somers
Reactie later aangevuld met:
De tewerkstelling aan de stadsadministratie van Mechelen een afspiegeling moet zijn van de samenstelling van de Mechelse maatschappij.
Vandaag telt stad Mechelen als werkgever 7,3% mensen met een allochtone naam. Dat is nog te weinig. Al is er de jongste jaren wel een inhaalbeweging gebeurd. Bij toekomstige vacatures moeten we meer werk maken van het verspreiden van vacatures en examens in omgevingen waar mensen met vreemde achtergrond vaak vertoeven.
In ons programma formuleren we daarover enkele concrete doelstellingen, waar we effectief werk willen van maken: Onder het hoofdstuk 'Iedereen heeft recht op een goede job' zet de stadslijst zich in voor volgende actiepunten:
a. Meer allochtonen en personen met een arbeidshandicap aan het werk in de verschillende stadsdiensten door een aangepast personeelsbeleid. Er is een actieplan waar streefcijfers het aandeel in de bevolking weerspiegelen. Er worden jobs aangeboden op alle niveaus die rekening houden met kennis en ervaring van etnisch-culturele minderheden. Het wervings- en selectiebeleid van de stad wordt kritisch doorgelicht door een externe instantie en waar nodig bijgestuurd. Naast diplomavoorwaarden worden EVC een even belangrijk criterium bij het opmaken van vacatures
b. De stad geeft ondersteuning aan projecten die leren en werken combineren: Deeltijds Onderwijs, de leertijd en werkervaringsprojecten (o.a. in het kader van sociale economie).
c. Er worden ook binnen de stadsdiensten voldoende plaatsen voorzien om mensen met art. 60, JOJO, leerovereenkomst, PWA, … werkervaring te laten opdoen. Wie een positief traject heeft afgelegd, maakt meer kans voor openstaande vacatures.
d. Het OCMW werkt nauw samen met VDAB om steuntrekkers via opleiding, werkervaring en stage intensief te begeleiden naar regulier werk.
e. Bedrijven die overheidsopdrachten willen, worden gestimuleerd om allochtonen en personen met een arbeidshandicap tewerk te stellen. Wie discrimineert, komt niet in aanmerking voor uitvoering van opdrachten voor de stad of wordt uitgesloten van openbare aanbestedingen. Verenigingen die subsidies aanvragen, worden gestimuleerd om allochtonen te betrekken bij hun werking.
Het volledige programma kan u nalezen op www.positiefmechelen.be
met vriendelijke groeten,
Bart Somers
Burgemeester Mechelen
Open VLD-Mechelen